Hoe lang is je make-up en zonnebrand écht houdbaar?

Langzaam komen de warme, zomerse dagen er weer aan, yes! We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je je huid goed moet beschermen tegen de zon. Maar helaas gaat dit nog altijd mis. Vaak pakken we gewoon de zonnebrandcrème van vorig jaar, maar kan dit wel? We denken dat we goed bezig zijn, maar geeft het nog wel de bescherming die je nodig hebt? Weet jij hoe lang jouw beautyproducten houdbaar zijn? 

De houdbaarheidsdatum op beautyproducten
Een beauty product of een crème gebruiken die over datum is, lijkt onschuldig. Echter, niet veel mensen weten dat producten die over datum zijn vaak een hoop schadelijke bacteriën bevatten. Of het gaat om een mascara of zonnebrandcrème, de werking van conserveringsmiddelen houdt na openen van het product een keer op. De gemiddelde houdbaarheidsdatum van een beauty product hangt af van wanneer je het voor het eerst gebruikt en hoe het product is verpakt en/of opgeslagen. 

Gebruik je een product waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is, dan kan het zijn dat er vervelende huidirritaties zoals uitslag, vlekken of zelfs een ooginfectie ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

PAO = de periode na opening
Het PAO-symbool is een nummer gevolgd door een M en een open potje. De letter M staat voor maand en het nummer verwijst naar het aantal maanden. Dus een “6M” met een open potje betekent dat je het product 6 maanden nadat je het hebt geopend moet weggooien. 

Het gebruik hiervan is in Europa ontstaan en moet op elke cosmeticaproduct dat in Europa wordt verkocht staan. Echter is het PAO-symbool niet 100% nauwkeurig, het geeft een goede richtlijn voor wanneer je een product moet weggooien na opening.  

Wanneer weet je dat het product over de datum is? 
Net als bij eten moet je al-tijd op je gevoel afgaan. Ruik, kijk en voel, je zintuigen laten je nooit in de steek. Ook als de verpakking er opeens anders uitziet kan dit een teken dat er iets met de binnenkant mis is. Dit is niet alleen maar wanneer een product te oud is, het kan voor die tijd al blootgesteld zijn aan bacteriën. Let dus altijd goed op!

  • Het product ruikt vreemd
  • Het is verkleurd
  • Het voelt anders aan
  • Het ziet er anders uit: bijvoorbeeld een waterige of klonterige structuur 

Producten waar water in zit hebben over het algemeen de kortste houdbaarheid na opening. Water stimuleert namelijk het ontstaan van bacteriën en andere micro-organismen. Producten die geen water bevatten zoals een poeder gaat het langst mee. Heb je een product waarop staat ‘vrij van conserveringsmiddelen’, wees dan extra voorzichtig! In deze producten groeien bacteriën namelijk het makkelijkst.

Alle beautyproducten zijn verschillend en hoe jij het bewaart verschilt ook weer met een ander. Om je op weg te helpen geven wij een indicatie voor verschillende producten. Kijk ook even goed naar de producten die je al hebt en of je deze niet beter nu gelijk kunt weggooien. 

Make-up

  • Oogproducten zoals mascara, gel eyeliners zijn vaak vier tot zes maanden na opening houdbaar. Vloeibare oogschaduw ongeveer een jaar. Let op: gooi een uitgedroogde mascara altijd weg en ga geen middelen toevoegen om er langer gebruik van te kunnen maken.
  • Een foundation in alle vormen is zes maanden tot 1 jaar goed. 
  • Lipproducten: lipgloss, lippenstift, lippenbalsem en lippotloden zijn gemiddeld één tot twee jaar bruikbaar. 
  • Producten op poederbasis zoals oogschaduw of blush (inclusief minerale make-up): twee jaar.

Huidverzorging

  • Reinigers en toners zijn vaak tot één jaar na het eerste gebruik houdbaar. 
  • Dagcrème, serums en lichaamsproducten ongeveer zes maanden tot een jaar. Producten die vitamine A bevatten blijven minder lang bestendig dan andere crèmes. Wanneer de producten over datum gebruikt worden of veel zijn blootgesteld aan warme temperaturen kunnen ze huidirritaties veroorzaken. 
  • Zonnebrandcrème is maar een jaar houdbaar, vergeet dit niet! De beschermingsfactor gaat na gebruik namelijk achteruit. Dit gaat zelfs sneller wanneer deze veel wordt blootgesteld aan warmte. Het risico om te verbranden in de zon gaat omhoog. 

Nu je dit allemaal weet, kun je meteen naar de data op jouw producten kijken. Dat hebben wij in ieder geval wel meteen gedaan nu we dit weten. De kans op irritaties en infecties willen we graag voorkomen, jij toch ook?

Heb je nog vragen? Laat het ons weten! 

X ANVY

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter